Reklamní sdělení
english1to1 - výuka angličtinyhttps://www.english1to1.czSPEAKING IS EASY - obecná a obchodní angličtina, konverzace, děti, maturanti, Cambridge zkoušky.
Šatoli.cz - šijeme kvalitněhttps://www.satoli.czSvatební doplňky, kapsáře na zeď, kapsáře do školky, ubrousky na svačinu, zakázkové šití.
Jsme výhradním dovozcem pomůcek https://www.guamani.czJsme výhradním dovozcem pomůcek pro výcvik psů "Z Polytanu SK" pro Českou republiku. Z

Když v roce 1983 vydali moji oblíbení IRON MAIDEN čtvrté album Piece of Mind, tak jsem ještě netušil, že jeho poslední skladba To Tame A Land (Planet Dune) je inspirovaná sci-fi románem Franka Herberta s názvem Duna... Už nevím, jak jsem na to tenkrát přišel, ale když už jsem to věděl, začal jsem pátrat a zjistil, že román vyšel i v českém překladu, tak jsem si ho sehnal (dodnes ho mám) a jedním dechem přečetl. A když jsem pak zjistil, že podle stejné knihy ještě navíc David Lynch natočil film s mým oblíbeným Kylem McLachlanem, tak jsem jej nemohl nevidět... Mimochodem, ve filmu si mimo jiných hvězd zahrál například i Sting... Tenkrát jsem si ho mohl pouze půjčit na VHS (to ještě fungovaly videopůjčovny), ale dnes už ho mám na DVD i se všemi vystřiženými scénami a filmem o filmu, jak už to na DVD bývá... Prostě paráda!
No a tahle skladba, kniha a následně i film mě tenkrát natolik oslovily, až ze mě vypadnul následující text, ve kterém je od všeho kousek... Pro ty, kdo nečetli knihu nebo neviděli film to bude asi dost nesrozumitelné, ale pokud to někoho osloví jako tenkrát mě, tak jsem se s tím tehdy a vlastně ani teď nepsal zbytečně... :)

DUNA
1991

Paul byl dítě Caladanu
planety míru a pokoje
když přežil zkoušku Gom Jabbaru
stal se králem Arrakisu
vyprahlé pouště na planetě Duna

V té zemi mezi hvězdami
na planetě Duna
přijal jméno Muad Dib
na planetě Duna
vládl červům i Fremenům
na planetě Duna
do písku dvě slunce pražila
na planetě Duna
bez vody bys zahynul
na planetě Duna
tam těžilo se koření
na planetě Duna
šťastně vládl Muad Dib
na planetě Duna
znal minulost i budoucnost
na planetě Duna
a stal se vládcem věčnosti
na planetě Duna
s novým jménem
Kwizatz Haderach

Pak nepřítel jej sesadil
na planetě Duna
zavládla nenávist zlo
na planetě Duna
bídně skonči malý Paul
a s ním planeta
Duna

 

Tvorba webových stránek na WebSnadno | Nahlásit obsah